Pismenost za 21. vek, Vesti

Održana tribina „Mladi i mediji“ u okviru projekta „Pismenost za 21.vek“

[12. 05. 2016, Novi Pazar] Danas je u prostorijama Trening Centra OEBS održana tribina pod nazivom „Mladi i mediji“ koja predstavlja početak projekta „Pismenost za 21. vek“, koji realizuje omladinska organizacija Forum za kreativno delovanje iz Novog Pazara, uz finansijsku podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

Cilj ovog projekta je razvijanje sposobnosti kritičkog razmišljanja i učešća mladih u analiziranju i kreiranju novih medijskih sadržaja. Projektom se naročito teži ka poboljšanju sposobnosti mladih da razmotre, procene i sačine medijsku poruku na različite načine, ujedno uzimajući u obzir postojeće, složene društvene,  ekonomske i političke okolnosti

Učešće na današnjoj tribini uzeli su predstavnici medija, institucija lokalne samouprave, kao i predstavnici obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva.

Kao omladinska organizacija, verujemo da su adekvatne veštine lidera i liderki u zajednici, da na pravi način razumeju I interpretiraju poruke medija, suštinsko oruđe u izgradnji nezavisnog i demokratskog društva.

Amela Bajrović, novinarka radija Sto Plus je istakla da se mediji nedovoljno bave pitanjem afirmacije mladih i da je na ovom polju potrebno uložiti dodatne napore kako bi se mladima pružila prilika da aktivno učestvuju u kreiranju medijskog sadržaja, ali da se inicijativa očekuje i od strane samih mladih.

Hasna Ziljkić iz Kulturnog centra i Teo Taraniš iz organizacije Forum 10 istakli su značaj i uticaj novih medija i društvenih mreža na kreiranje stavova kod mladih i pozvali mlade da se aktiviraju i počnu da u pisanoj formi iznose svoje stavove i viđenja problema u svojoj lokalnoj zajednici, da predlažu rešenja, ali da je prethodno potrebno da budu obrazovani, edukovani i medijski pismeni i da je ovakva vrsta projekata dobra prilika da se osnaže u tom pravcu.  Birsela Alijević, profesorica engleskog jezika u Školi za dizajn tesktila i kože je naglasila da je poboljšanje saradnje između medija i obrazovnih institucija od ogromnog značaja za promovisanje uspeha i afirmaciju mladih i da u tom pravcu svi moraju uložiti dodatni trud.

Nakon završetka projekta če biti pokrenut i prvi online časopis koji će voditi i uređivati mladi ljudi i u tu svrhu, mladi će u okviru projekta, proći niz obuka  i treninga na temu novinarstva i medijske pismenosti.

Previous ArticleNext Article