Aktivna subota, Aktivnosti, Vesti

Realizovana aktivna subota: „Ko smos Sta Smos Gde Smos?“

Juče, 29. avgusta, Forum za kreativno delovanje u saradnji sa Istrazivackim astronomskim društvom Novi Pazar je organizovao Aktivnu subotu pod nazivom „Ko smoS? Gde smos? Šta smoS?“, – predavanje iz oblasti astronomije, a nakon toga i zajedničko posmatranje punog Meseca za mlade.

Aktivnost se održala na krovu kompleksa zgrade Jezero, gde se i nalaze prostorije astronomskog društva i prisustvovalo je oko 36 mladih ljudi.
Uvod u neke osnovne astronomske pojmove i svoja iskustva kroz dosadašnji rad u ovoj oblasti mladima je preneo Elijasa Hubanić, jedan od osnivača astronomskog društva.
Mladi su pratili pointer na nebu kojim nam je objašnjavao i pokazivao sazvežđa prema kojima mogu da se orijentišu, a u to je upala i po koja noćna sova kojom se našalio i nasmejao prisutne.

Cilj je bio podsetiti i upoznati mlade sa delom neba vidljivim sa našeg područja, upoznati ih sa onim što nam je vidljivo svake večeri kad pogledamo gore i znanjima koja nam mogu koristiti u orijentaciji. Ovo druženje je predstavljeno kao prva aktivnost šireg tipa, koje ćemo se truditi da održimo u kontinuitetu kad god je neka pojava interesanta za posmatranje, za sve mlade koje zanima ova oblast.

Nakon predavanja, imali su priliku da uz pomoć teleskopa posmatraju Mesec, a nekima je bilo po prvi put da tako blizu vide njegovu površinu.
Neki učesnici su onda kroz neformalne razgovore sa predavačem kenuli sa pitanjima, pokazujući svoje interesovanje za ovu oblast i želju da se prodobnije bave ovakvim aktivnostima, dok je nekima sva pažnja bila usmerena na objektive, navraćujući od teleskopa do teleskopa po nekoliko puta.
Na kraju, na krovu su ostali najzainteresovaniji da razmene utiske, koji su nam potvrda da je ova Aktivna subota još jedna koja je ispunila svoj cilj – da mladima pružimo priliku da se izraze i okušaju u poljima svojih interesovanja kroz edukaciju ali i zanimljivo i konstruktivno druženje sa vršnjacima koristeći za to resurse koje imamo u svojoj lokalnoj zajednici.
Zahvaljujemo Elijasi Hubaniću na izdvojenom vremenu, druženju i tehničkoj podršci i radujemo se budućim aktivnostima sa astronomskim udruženjem. 🙂

Do sledeće Aktivne subote, pišite nam predloge na mail office@fokred.org, a najzanimljivije ćemo realizovati zajedno sa vama! 🙂

 

 

 

Previous ArticleNext Article