Forum za kreativno delovanje je  pokrenuo projekat „Aktivna subota“. „Aktivna subota“ je projekat pri kome će svake poslednje subote u mesecu biti organizovana određene aktivnosti za mlade u vidu radionica, treninga, druženja, uličnih akcija ili stvari koje mladi prepoznaju kao prioritetnu oblast njihovog delovanja.

Prva u nizu aktivnosti u okviru ovog projekta  je bila  ineraktivna radionica na temu „Pogubnost konzumiranja opojnih droga“  na kojoj su učesće uzeli volonteri/ke Fokreda, ali i drugi zainteresovani mladi za ovu temu. Radionica je  održana 25.4.2015. godine u trening centru OEBS-a u 17h. Na radionici je učešće uzelo 25 mladih ljudi.
Radionica je osmišljena tako da su prisutni mogli da sagledaju štetni uticaj opojnih droga sa psihološkog, medicinskog ali i društvenog aspekta, jer su se kroz interaktivni rad imali priliku da pričaju sa stručnim licima, lekarom i psihologom, a na kraju su imali priliku da čuju i priču  osobe koja je u svom životu imala negativna iskustva sa korišćenjem opijata.

Cilj ove radionice  bio  je preneti mladima iskustva i ukazati na štetnost ovog problema kao i načinima kako ga prepoznati u porodici i školi. Ovakve radionice su način da se doprinese uspostavljanju i afirmaciji zdravih vrednosti, a potencijalni uživaoci odvrate od pomisli konzumiranja droga.