Aktivnosti, EcoAction

Najava Eco-Action projekta

Forum za kreativno delovanje najavljuje početak realizacije projekta Eco-Action, koji finansira UNDP (Program Ujedinjenih Nacija za razvoj) a implementira Forum za kreativno delovanje u saradnji sa javnim komunalnim preduzecem “Čistoća” i lokalnom samoupravom grada Novog Pazara.

Projekat “Eco Action” usmeren je na uspostavljanje mehanizma za aktivno uključivanje građana u proces rešavanja problema vezanih za očuvanje i zaštitu životne sredine. Kroz ovaj projekat takođe želimo i da promovišemo volontiranje mladih i njihovo učešće u različitim akcijama. Smatramo da su podizanje svesti o zaštiti čovekove okoline i značaju volonterskog rada dve vrlo bitne tačke u razvoju mladih. Koristeći za to android aplikaciju i web portal, kao medije koji su lako dostupni svima, očekujemo da će projekat “Eco Action” ostvariti veliki uspeh i pozitivno uticati na celu lokalnu zajednicu.

Kroz izradu mobilne aplikacije i web sajta, koja je u toku, iskoristićemo prednosti korišćenja inovativnih tehnologija i svim građanima/kama dati mogućnost da prijave određeni problem ili predlože određenu akciju i uzmu učešće u istoj. Kroz masovno korišćenje aplikacije postićićemo bolju kontrolu nesavesnih i neodgovornih građana.

Ovaj inovativni pristup prezentovaćemo u svim srednjim školama i na univerzitetima u Novom Pazaru što će uticati na vidljivost projekta i mogućnost da što veći broj, pre svega mladih ljudi, preuzme aplikaciju i aktivno se uključi u rešavanje ekoloških problema na lokalu. Aplikacija i sajt će takođe biti prezentovani i predstavnicima biznis sektora, tj. socijalno odgovornim kompanijama. Projekat predviđa i formiranje stalne službe, tzv. “eko patrole”, koja će na dnevnom nivou obilaziti ključna problematična mesta sa visokim stepenom zagađivanja i kroz aplikaciju deliti informacije o problemima putem pomenutog web sajta. S druge strane, samo prisustvo lica koje je zaduženo za kontrolu imaće uticaj odvraćanja na potencijalne zagađivače.

Naš projekat će doprineti pospešivanju rada lokalnih službi i preduzeća (JKP “Čistoće” i komunalne inspekcije) tako što će omogućiti brži protok informacija i podizanje poverenja građana u rad ovih službi. Kroz projekat je planirano uključiti i biznis sektor, tako što će firme i preduzeća svojim doprinosima podržati realizaciju određenih ekoloških akcija, kao i to da će svoje sisteme poslovanja prilagoditi ekološkim standardima i zaštiti od zagađivanja okoline.

Forum za kreativno delovanje se nada odazivu građana/ki za učešće u svim aktivnostima koje su predviđene projektom Eco Action, o kojima će blagovremeno biti obaveštavani, i time obezbede njegovu održivost i uspešnost.

Previous ArticleNext Article